Agility

Agility er en av de rasket voksende hundesportene. Her får du trent på hundens utholdenhet, smidighet, og konsentrasjon. I korte trekk er agility en hinderløype for hunder der hunden hopper, løper gjennom tunneler, løper slalåm mellom pinner og balanserer – alt i en forrykende fart. Det er vi som viser hunden veien i banen bla. med vår bevegelsesretning, kroppsspråk, tegn og kommandoer. Agility = samarbeid.

Det er en utmerket måte å aktivisere hunden på både psykisk og fysisk, og bidrar i tillegg til å skape god kontakt mellom hund og fører.

Mange hunder, ikke minst i by-områder, får for lite aktivisering. De hviler for mye i løpet av døgnet, lagrer opp en masse energi, og denne energien må få utløp på en eller annen måte.
Agility stiller krav til disiplin, konsentrasjon og oppmerksomhet. Hunden utvikler bedre kroppsbeherskelse og bedre balanse. Dette bidrar til å styrke selvtilliten og ikke minst bygger agility opp om den naturlige kontakten som det bør være mellom hund og fører/eier. Agility er en sunn aktivitet for hunden og stimulerer til et positivt og riktig hundehold - og de aller fleste hundene elsker det.

Det er flere forskjellige grunner til at man ønsker å begynne med agility: Noen ønsker bare å aktivisere hunden (og seg selv). For andre er det å lære nye ferdigheter et mål mens andre igjen synes det er moro å konkurrere.
Mange som ser agility tenker at ”dette klarer ikke hunden min”, men nesten alle som forsøker agility blir overrasket over sin egen hund. Agility er ikke så vanskelig som det kan se ut som, men det lønner seg å ta en kurs for å komme i gang, slik at man slipper å starte på feil måte både i forhold til belastning og det å ta hinder på korrekt måte. For å kunne trene agility må hunden være ca ett år (avhengig av størrelse på hunden). Dette for å unngå belastningskader.

Agility er en stor internasjonal hundesport hvor det arrangeres Nordisk Mesterskap og VM der Norge stiller med eget landslag. Norsk Mesterskap avvikles årlig, som oftest på NKK's utstilling på Vikingskipet i november. 

Konkurranser

Hundene deles inn i 3 størrelser etter mankehøyde. Man starter i klasse 1 og etter å ha kvalifisert rykker man opp i klasse 2, deretter til klasse 3 som er den høyeste klassen.

Alle hunder kan delta på agility - også blandingshunder og andre uregistrerte hunder.

Agility på Wikipedia